Ubemannede fartøy og kunstig intelligens er en del av fremtiden for maritim sikkerhet

Ubemannede fartøy og kunstig intelligens er en del av fremtiden for maritim sikkerhet

. 5 minutter å lese

Frederik Myklebust

Norsk liaison Task Force 59 - Bahrain

Bahrain, som er en øynasjon strategisk plassert i Persiabukten, har lenge vært et viktig knutepunkt for internasjonale maritime operasjoner på bakgrunn av sin strategiske plassering. For Norge, som en av verdens største sjønasjoner, er denne regionen særlig viktig for vår økonomi og nasjonale sikkerhet. Med en stor andel av norsk eksport som transporteres sjøveien gjennom internasjonale farvann, er stabiliteten i maritime handelsruter av avgjørende betydning. En av de mest spennende utviklingene de siste årene er opprettelsen av Task Force 59, en enhet som representerer en ny epoke innen militær innovasjon og dermed er med på å styrke maritim sikkerhet.

Hva er Task Force 59?

Task Force 59 ble etablert av den amerikanske marinen i september 2021 [ML1] og har som oppgave å utvikle og integrere ny teknologi, særlig ubemannede systemer og kunstig intelligens (KI), for å styrke maritime operasjoner. Amerikanerne opererer med syv aktive flåter. Task Force 59 opererer fra U.S. 5th Fleet[ML2] , om har sitt hovedkvarter i Bahrain, og spiller en nøkkelrolle i å sikre at moderne teknologi brukes effektivt i noen av de mest utfordrende og trafikkerte farvannene i verden.

Arabian Fox MAST-13 USV knyttet til Task Force 59 utfører overvåking i Persiabukta. Foto: Wikimedia commons

Task Force 59's hovedfokus er å kunne utvikle og operere med ubemannede fartøy, både i luften, på overflaten og under vann, som samler inn og deler informasjon i sanntid. Vi har sett hvor fort utviklingen går når det gjelder droner og kunstig intelligens. Eksempel på dette er krigen i Ukraina. Motivasjonen bak Task Force 59 er og reduserer risikoen for mannskap og samtidig gi oss en dypere forståelse av det maritime domenet.  Det som tidligere krevde store skip og mannskaper, kan nå utføres mer effektivt og presist med fjernstyrte droner og avanserte sensorsystemer.

Teknologi og innovasjon i sentrum

Kronjuvelen i Task Force 59's arbeid er dens evne til å integrere ulike typer ubemannede systemer i felles operasjoner. Dette gir en vesentlig forbedring i overvåkning og situasjonsforståelse, som igjen fører til raskere respons på trusler, enten det dreier seg om piratvirksomhet, terrorisme eller brudd på internasjonale maritime lover.

Et av de mest imponerende aspektene er bruken av kunstig intelligens til å analysere dataene som samles inn av disse systemene. AI kan identifisere mønstre, fartøy og avvik som mennesker lett kan overse, noe som forbedrer beslutningstakingen dramatisk. KI kan også overvåke flere droner samtidig, og kun sende den viktigste informasjon til en operatør. Med dette kan en operatør bemanne flere droner samtidig, noe som hadde tatt enda større ressurser uten KI. Dette kan være forskjellen mellom å forhindre en potensiell trussel og å reagere for sent.

Norge som sjønasjon – En strategisk interesse

Som en av verdens største sjønasjoner har Norge en unik interesse i å sikre stabile og trygge maritime ruter. Norsk skipsfart står for en betydelig andel av global handel, og vår økonomi er avhengig av fri ferdsel til sjøs. Regionen rundt Bahrain er spesielt viktig for transport av olje og gass, ressurser som utgjør en stor del av norsk eksport og skipsfartens inntekter. Ved å delta i Task Force 59, og gjennom allierte samarbeidsprosjekter, bidrar Norge til å beskytte disse vitale handelsrutene, og dermed også norsk økonomisk trygghet og velferd. Dette har stor betydning for Norge på spesielt fire hovedområder:

(1) Beskyttelse av internasjonal handel

Rundt 90 % av verdenshandelen foregår til sjøs, og Persiabukten er et av de viktigste knutepunktene for denne handelen. En betydelig andel av verdens olje- og gassforsyning passerer gjennom Hormuzstredet, som ligger i nærheten av Bahrain. Dette betyr at enhver forstyrrelser i denne regionen, gjennom piratvirksomhet, terrorangrep eller statlige trusler, kan påvirke hele verden. Vi har nylig opplevd dette, med de pågående angrepene i Rødehavet. Den sivile skipstrafikken er truet – og noen velger å seile rundt amerika istedenfor å passere Rødehavet. Dette koster både tid, penger og klimaet vårt.

(2) Avansert teknologi og økt situasjonsforståelse

Som en del av Task Force 59, hjelper Norge til med å fremme bruk av banebrytende teknologi, som ubemannede fartøy og kunstig intelligens. Dette er ikke bare for å styrke sjøforsvaret, men også for å gjøre hele det maritime miljøet tryggere og mer overvåket. Ubemannede droner og overvåkingssystemer gjør det mulig å samle inn enorme mengder data, som deretter kan analyseres for å avdekke trusler i sanntid. Dette teknologiske fremskrittet reduserer risikoen for misforståelser eller angrep, og gjør det lettere for både sivile og militære fartøy å operere trygt i et område med høy strategisk verdi.

Light fish droner. Foto: Frederik Myklebust

(3) Styrken av internasjonalt samarbeid

 Det å operere i en flernasjonal enhet som Task Force 59 gir Norge muligheten til å knytte tettere bånd til både våre nærmeste allierte, som USA, og til andre nasjoner i regionen. Gjennom samarbeid med disse partnerne kan vi bygge felles sikkerhet, ikke bare for vår egen skipsfart, men for alle som er avhengige av internasjonal maritim stabilitet. Vi deltar på øvelser sammen, finner løsninger sammen og står skulder mot skulder når det oppstår problemer.

(4) Kryssdisiblinært samarbeid

Selv om sjøforsvaret er i sentrum av dette arbeidet, har Norges innsats i Task Force 59 også relevans for de som jobber innen luft, cyber, og andre grener av forsvaret. Moderne konflikter er ikke lenger avgrenset til én domenetype; de omfatter hele spekteret av forsvarsområder. Ubemannede systemer og AI benyttes også i luftforsvaret og cyberforsvaret, hvor situasjonsforståelse, datainnsamling og rask respons er avgjørende. Ved å være del av Task Force 59, får Norge verdifull erfaring som kan styrke alle grener av forsvaret, ved å integrere nye teknologier på tvers av forsvarsgrener.

Internasjonalt samarbeid – Nøkkelen til suksess

Til sammen er det 10 ulike liaisoner som deltar i TF59: Storbritannia, Italia, Bahrain, Canada, New Zealand, Norge, Sør-Korea, Pakistan, Tyskland og Tyrkia.

Task Force 59's suksess ligger ikke bare i teknologien, men i det internasjonale samarbeidet som driver operasjonene. Bahrain har vist seg som en pålitelig partner i regionen, og land som Norge bidrar med viktig innsikt og støtte. Det å ha norske liaisoner i denne regionen er med på å sikre at våre interesser blir ivaretatt, samtidig som vi bidrar til å bringe hjem erfaringer rundt bruk av droner og kunstig intelligens.

En ny vei fremover

I en tid hvor trusler blir mer komplekse, og teknologien utvikler seg i et stadig raskere tempo, representerer Task Force 59 et viktig skritt inn i fremtiden. Deres arbeid i Bahrain viser hvordan kombinasjonen av teknologi, innovasjon og samarbeid kan skape en tryggere verden for oss alle.

Norge spiller en liten, men viktig rolle i denne utviklingen, og vi bør være stolte av vårt bidrag. Når vi ser fremover, vil samarbeidet mellom allierte nasjoner og utnyttelsen av ny teknologi være avgjørende for å sikre stabilitet i noen av verdens mest utsatte områder.

Foto: Frederik Myklebust