Jeg er ganske nyansatt som sjef investeringsavdelingen i Forsvaret, og da jeg ble spurt om motivasjon under jobbintervjuet trakk jeg frem følgende sitat fra Trygve Hegnars leder i Finansavisen 8. april 2024; «…hvordan skal vi tro at Forsvaret er god nok ved innkjøp av fregatter, ubåter, luftforsvar, droneutvikling på Andøya og rullende materiell. Forsvaret skal ansette mange. Flere tusen. Hvor mange vil ha kompetanse til å kjøpe inn skip for 100 milliarder kroner? Det kan gå bra, men sannsynlig er det ikke.»
På det tidspunktet jobbet jeg i Forsvarsmateriell og stod midt oppe i etatens omstillingsprogram «Fram». Jeg tenkte at direktør i Forsvarsmateriell – Gro Jære, gjennom Fram har de beste intensjoner for å lykkes med det Hegnar mener ikke er sannsynlig, og at vi i forsvarssektoren alle er svært motivert for å få dette til, på grunn av hvordan verden ser ut rundt oss, og at vi innser at vi er svært heldige som kan bidra til at våre barn skal få like gode muligheter til et godt liv som vi selv har hatt.
Jeg sier også helt bevist forsvarssektoren, for dette gjelder virkelig hele sektoren fra Forsvarsdepartementet via de støttende etatene som Forsvarsmateriell, og fra Forsvarsjefen i bakre linjer, til den vernepliktige i første linje i Forsvaret. Jeg merker også denne motivasjonen godt på de som søker jobb hos oss, både fra tiden i Forsvarsmateriell og nå fra Forsvarssjefens stab her i Forsvaret. De fleste beskriver en stor motivasjon for å kunne bidra til vårt samfunnsoppdrag, og er villige til å gå ned i lønn for å få lov til å være med på laget. Jeg vil også trekke frem det første Forsvarssjefen sa til med den dagen jeg fikk jobben; «…det er helt åpenbart at vi kan ikke fortsette som før!»
I dag ble jeg så igjen trigget av Alexander Steffensens artikkel i Stratagem: «Er Forsvarsmateriell (FMA) tilpasset dagens tempo i samfunnet?», der han blant annet skriver: «Jeg mener vi skal tenke helt nytt om materiellanskaffelser. For å sette det på spissen. Vi burde heller utarbeide modeller for Hvor lite kan vi gjøre i en anskaffelse av nytt materiell – godt nok. Hvor raskt kan vi anskaffe nytt materiell uten at det går ut over sikkerheten? Materiellet skal fungere som en avskrekking mot trusler mot fred og suverenitet. Og materiellet må være på plass i tide.»
Steffensen jobber i Forsvarsmateriell, og da er det kanskje naturlig at det blir nettopp Forsvarsmateriell som blir hans mål for kritikken. Som sagt så synes jeg Forsvarsmateriell jobber veldig bra med sin omstilling, og det gjør resten av sektoren også. For å gjøre forsvarssektoren i stand til å gjennomføre Forsvarsløftet der det er satt av hele 1635 milliarder kroner til Forsvaret over den kommende 12 årsperioden. Dette er først og fremt et formidabelt handlingsrom som vi skal forvalte smart og forsvarlig.
Forsvarsdepartementet har i tillegg iverksatt en tillits- og effektiviseringsreform, der spesielt vi i Forsvaret har fått mer ansvar og tillit fra politikere og departement. Forsvarsjefen har blitt ansvarliggjort i større grad, har fått mer fullmakter, og vi har nå laget et plangjennomføringsverktøy – Forsvarets gjennomføringsplan – for å kunne synkronisere og gjennomføre politikernes intensjoner sa raskt og godt som mulig. Så hvis Steffensen skal kritisere noen, så er nok riktig adresse oss i Forsvarssjefens stab, som har det som vår jobb å planlegge og iverksette alle de nødvendige grepene for å gjennomføre denne planen. En av de fullmaktene Forsvarsjefen har fått fra departementet er fag- og metode for gjennomføring av investeringer, herunder det prosessverktøyet «Prinsix» som Steffensen peker på at «…ikke er rustet for dagens tempo.»
Det er nå Forsvaret som utformer mandater og oppdrag til Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg, og vi har alt sluttet med å stille krav til å bruke Prinsix, kun statens lover, regler og rundskriv for investeringer, og med oppfordringer til forenklinger der det er mulig. Vi vil også som Steffensen er inne på tilstrebe å ikke skrive en eneste utredning det ikke er behov for, og komme raskest mulig i gang med anskaffelser av materiell, IKT og entrepriser. Prinsix er fortsatt med oss som et verktøy det kan være godt å støtte seg på, samtidig som vi utvikler dette for å kunne legge opp til raskere og mer smidige anskaffelser, i et levetidsperspektiv, med en stadig og inkrementell utvikling, for å opprettholde relevans i en verden – og ikke minst innen krigføring – som er i stadig utvikling.
I tillegg til dette så slår vi sammen strukturutvikling og konseptutredninger for å spare tid og en tettere sammenheng mellom struktur og investeringer, vi utvikler våre partnerskap med industrien for å komme raskere i gang, og ha med oss leverandørene hele veien fra ide til utrangering av gammelt materiell, og vi slår sammen mange mindre bygge- og anleggsprosjekter, og gir Forsvarsbygg tillit til å utvikle våre garnisoner, orlogs- og flystasjoner raskere, for å ta imot nytt personell og materiell.
Vi følger også Svendsen utvalgets anbefalinger om å ansette langt mer sivil spisskompetanse, med gode erfaringer fra andre sektorer, som vi kan lære av, for å sette forsvarssektoren bedre i stand til å lykkes sammen. Forsvarsjefen har også etablert ny struktur for å ta raskere og mer helhetlig beslutninger, der grensjefene i Forsvaret ansvarliggjortes for taktiske beslutninger, og Forsvarssjefen selv med støtte fra etatsjefer i sektoren og egen stab, kan fokusere på de strategiske beslutningene og porteføljestyringen. Dette har alt kommet så vidt i gang, og oppleves å være svært godt mottatt.
Så til Steffensen, jeg er glad for at du engasjerer deg! Vi trenger sånne som deg i sektoren. Kom inn på kontoret når som helst, så tar vi en prat om dine ideer. Dine innsikter som utålmodig prosjektleder er høyt verdsatte. Vi skal lytte til deg og gjøre vårt best for å legge til rette for at vi skal få til dette sammen i forsvarssektoren, med industrien og entreprenørene.
Avslutningsvis til Hegnar, vi har tatt opp hansken du kastet. Forsvaret setter stor pris på utfordringen, og jeg håper du fortsatt holder koken om noen år, slik at jeg kan komme opp på kontoret ditt og si at; «…se, dette får vi til – sammen i forsvarssektoren gjennom et nært samarbeid med våre partnere i industrien og verdens beste entreprenører her i Norge».
Illustrasjon: Tegnet av Kristian Krohg-Sørensen på oppdrag for Stratagem.