Før sommerferien begynner for fullt deler vi i redaksjonen noen tips for PME (Professional Military Education). Utvalget av militærrelaterte kilder på nett kan være svært overveldende så vi håper disse forslagene er gode steder å starte.
Philip Matlary
Podcast: BBC In Our Time - History
BBCs podcast "In Our Time History" tilbyr "bite-sized" episoder om ulike historiske temaer. Det er en flott måte å lære noe nytt på, spesielt i sommerferien. De korte, men informative episodene gjør historien både tilgjengelig og underholdende, perfekt for lytting når man har litt ekstra tid til overs. Programleder Melvyn Bragg, en anerkjent historiker og forfatter, har ledet showet siden starten i 1998. Hans dyptgående kunnskap og engasjement for historie gjør hver episode interessant og lærerik. Med eksperter fra ulike felt gir "In Our Time History" lytterne innsikt i alt fra gamle sivilisasjoner til moderne hendelser, noe som gjør det til et must for alle historieentusiaster.
Dokumentar: 20 Dager i Mariupol
Selv om 24. februar 2022 blir fjernere for hver dag som går, er det viktig å huske på hvilke grusomheter det russiske regimet er i stand til. 20 Dager i Mariupol er en kraftig påminnelse om mot og utholdenhet i møte med grusomhet. Filmen gir en usminket og urovekkende framstilling av konflikten og dens virkelige kostnader.
Bok: Strategikon av Keiser Maurikios
Boken til Maurikios, keiser i Østromerriket, er enestående på grunn av sin alder og stadige relevans. Skrevet på slutten av 500-tallet, gir verket en detaljert innsikt i bysantinsk krigføring og taktikk, som igjen er bygget på Romerrikets erfaringer over et halvt årtusen. Det er fascinerende å se hvordan antikkens Order of Battles ligner på de fra nåtiden, med utgruppering av de forskjellige våpenartene for å oppnå taktisk samvirke. Strategikon dekker alt fra å trene soldater til logistikk og kampteknikker, noe som viser hvor sofistikert romerrikets militære tankegang var. Den inkluderer til og med flere sider med spesifikke detaljer om hvordan føre krig mot Germanere, Persere, Gallere og andre folkeslag i Europa. Oversatt til fransk og tysk i forkant av Napoleonskrigene, er verket også trolig noe av det Clausewitz studerte. Dette gjør boken til en verdifull ressurs for både historieentusiaster og militære fagfolk som ønsker å forstå de historiske røttene til moderne taktikk.
Siri Strand
Spennende og lærerike podcaster om etterretning som kan nytes like godt ved bassengkanten som på joggetur:
- Spionen i Drammensveien (av Aftenposten) – Finnes hos Spotify og her
- Spion i skjørt – Hele historien (av NRK Radio) – Finnes hos Spotify og her
- Wind of Change (av Crooked Media) – Finnes hos Spotify og her
- Agent Frode Berg – Hele historien (av NRK Radio) – Finnes hos Spotify og her
- Spionen Treholt – Hele historien (av NRK Radio) – Finnes hos Spotify og her
PST - Psst.
I tillegg anbefaler vi å sjekke ut PST sin podcast «psst.» og særlig episodene:
- Hvorfor skal vi bry oss om Kina? – Finnes hos Spotify og her
- Kan barn og ungdom bli ekstremister? – Finnes hos Spotify og her
- Jakten på teknologi. Slik jobber utenlandske etterretningstjenester i Norge – Finnes hos Spotify og her
Forsvaret - Våre Historier
Jeg anbefaler også Forsvarets podcast «Våre historier», sesong 3, som inneholder fem spennende episoder med historier fra etterretningsbataljonen. Du finner alle episodene hos Spotify og her.
Carl Waldemar Wilhelmsen
Nettsted: Altinget.no
Hva er sammenhengen mellom de komplekse prosessene i politikk og samfunn? Svaret finner du trolig ved å lese innhold fra Altinget.no. Nettstedet dekker et bredt spekter av temaer, fra helse og utdanning til miljø og næringsliv. Denne variasjonen gjør at du får en helhetlig forståelse av hvordan ulike sektorer påvirkes og samhandler.
Bok: Military Innovation in the Interwar Period
Når sommeren nærmer seg og ferien står for døren, er det få ting som slår en god bok som kan både engasjere og utfordre tankene. For de som er opptatt av militær strategi, historisk innsikt og innovasjon, er "Military Innovation in the Interwar Period" redigert av Williamson Murray og Allan R. Millett et uunnværlig tilskudd til sommerlesningen. Denne boken utforsker de transformative årene mellom første og andre verdenskrig, en periode preget av intens militær innovasjon og strategisk tenkning. "Military Innovation in the Interwar Period" er ikke bare en historisk studie, men også en analyse av innovasjonens natur i en militær kontekst. Boken tar for seg hvordan militære organisasjoner reagerer på teknologiske fremskritt og endrede trusselbilde, og den gir et tankevekkende innblikk i de interne og eksterne faktorene som driver militær innovasjon. Med andre ord aktuell den dag i dag.
Youtube: Österreichs Bundesheer
Når man trenger å hvile øynene fra å lese tekst er informative klipp et godt alternativ. Det østeriske forsvarets YouTube-kanal har regelmessig gode og skarpe analyser av situasjonen i Ukraina: www.youtube.com/c/ÖsterreichsBundesheer
Johanne Skeie
Podcast: Abels Tårn
NRK-serien Abels tårn om KI, på ti episoder. Særlig episode nr. 2 om KI i krig.
Bok: Cybermakt - En tverrfaglig innføring
Boken Cybermakt hvor mine kolleger Vivi og Mass har redigert boken og jeg har bidratt med kapittel (det har også Simen Bakke!). Dekker flere aspekter av cybermakt og skal være en god introduksjon for alle som er interesserte. Case-dreven.
Bok: Genius Makers - The Mavericks Who Brought AI to Google, Facebook and the World
Bok av Cade metz og publisert i 2021. En interessant beretning om KI i big tech.
Dokumentar: Stormy
Følger Stormy Daniels gjennom hennes reise som den mest beryktede kvinnen i USA på grunn av sitt forhold med Donald Trump, interessant blikk på en del av kontroversene knyttet til Trumps oppførsel og nå dømt til ulovlige handlinger.
Krister Lervåg
Youtube: PerunAU
En australsk youtuber og militær analytiker med en vinkling mot materiellanskaffelser og utnyttelse av teknologi på slagfeltet.
Youtube:Brandon Mitchell - FPV playlist
Et perspektiv på FPV droner og dronekrigføring gjennom flere videointervjuer med personell som jobber med dette i Ukraina.
Youtube: Anders Puck Nielsen
Dansk sjøoffiser og militæranalytiker på konflikten i ukraina, sikkerhetspolitikk og konsekvensen av ny teknologi på slagmarken. Eksempler på interessante innslag: Why are maritime drones so hard to beat? og Can air-to-air drones break the frontline deadlock?