Sommerlekser

Philip Matlary

Bok: Iliaden av Homer (Robert Fagles oversettelse og Stephen Frys gjenfortelling)

Hvilke konsekvenser har stammekultur og et æresbasert samfunn på krig? Kan en bok om et slag fra 1200 f.Kr., og først skrevet ned i 800 f.Kr., bidra med noen form for nåtidig filosofi?

De fleste som har hørt om Iliaden mener at den handler om hvordan den Trojanske Hest ble benyttet til sikre seieren for Akilles og resten av grekerne. Det står imidlertid ingenting om den trojanske hesten i Iliaden. Faktisk så fokuserer fortellingen nesten utelukkende på en kort periode mot slutten av den 10 år lange beleireingen av Troja. I blindt sinne dreper Akilles den Trojanske helten Hektor og vannærer kroppen hans ved å slepe den rundt bymuren. Med fare for eget liv tar faren til Hektor seg til Akilles telt for å tilgi ham for hans æreløse handling. Innenfor den tynne teltduken og isolerte fra omverden blir de sammen klar over de absurde rammene i deres æressamfunn - som kun vil skape uendelig konflikt. De blir også beviste løsningen på denne onde sirkelen - nemlig det å tilgi hverandre. Men i det de trer ut av teltet er det strukturene i sammfunnet som igjen tar over.

Tilgivelse er noe de fleste forbinder med kristendom og bibelen, som ble etablert i løpet av første århundre. Derfor er det enda mer imponerende at våre forfedre fra middelhavet valgte å gjennfortelle og deretter skrive ned nettopp fortellingen om denne beskjedne perioden på slutten av en 10 år lang beleiring og før det avgjørende slaget. Livsfilosofien de ønsket å bevare i 1000 år før kristendommen får altså ekstra stor tyngde. Vi er kloke i å lytte til deres dyrekjøpte advarsler om stammekulturenes farer.

Fagles ordrette oversettelse løfter Homers imponerende, men tungleste, prosa. Han bøter på dette med et rikt forord og drøssevis av fotnoter. Stephen Fry har like gjerne skrevet om all lyrikken og gjort historien særdeles lesbar og underholdende. Men her glipper desverre moralen som skulle bæres frem gjennom århundrer.

Telegram: Intel Slava Z

Russiske media har fått innskrenket tilgangen til det vestlige markedet siden starten på krigen i Ukraina. Mye skyldes at de pumpet ut statssponset propaganda og løgn. Siden da har vestlige media republisert mye fra den Ukrainske staten i mangel på egne krigskorrespondenter. Selv om vi blir entusiastiske av Ukrainsk fremgang har denne ensidige dekningen bidratt til en skjev forståelse av konflikten. For å se den usminkede Russiske siden av krigen, med alt fra sannhet til overdrivelse og løgn, er det til Telegram man må se.

TV-serie: Yes, Prime Minister

Yes, Minister og Yes, Prime Minister er gode billedgjøringer av Oscar Wildes kjente sitat: "A gentleman is one who never hurts anyone's feelings unintentionally.” Seriene er noen av tidenes beste komedier, i hvert fall hvis du liker tørr engelsk humor og/eller har noen gang jobbet i et departement eller andre store byråkratiske organisasjoner. Til tross for at den må være nærmere tretti år gammel, er den like aktuell i dag som da den ble sendt første gang.


Carl W. Wilhelmsen

Blogg: Corporal Frisk

Robin Häggblom er en finsk forsvarsblogger som har et skråblikk på forsvars- og sikkerhetspolitikken. Perspektivmangfold er viktig fordi ulike perspektiv fremmer gjerne ulike idestrømninger i samtiden - enten på tvers av nasjonale eller politiske skillelinjer.

YouTube-kanal: RUSI

Enten du sitter under parasollen på stranden eller venter på bussen er korte og informative klikk fra britiske tenketanken Royal United Services Institute (RUSI) vel anvendt tid. Utallige tema å velge mellom så her er det gode muligheter for enhver.

Skjermdump fra en simulering. Foto: Gamerevolution

Wargaming: Fight Club

Bor det en gamer i deg? Eller er du glad i kombinasjonen av strategi og taktikk? Eller kanskje du er nysgjerrig på hvordan akkurat ditt våpensystem presterer under ulike sammenhenger? Da anbefaler jeg deg å bli med i en fight club, eksempelvis UK fight club og få utløp for alt. I motsetning til enkelte andre fight clubs er det lov til å snakke om denne.  


Tobias Holtan

Podcast: The Fighter Pilot Podcast

Skulle nye Top Gun ha gitt stor mersmak for ikke bare jagerfly, men militære flymaskiner generelt vil jeg sterkt anbefale The Fighter Pilot Podcast. Her tar tidligere F/A-18 flyger Vincent "Jell-O" Aiello inn gamle kollegaer som hver episode tar for seg en ny flytype og snakker om hvorfor den eksisterer og hva den kan gjøre, krydret med en rekke røverhistorier. For deg som er fasinert i luftmakt (og kanskje jobber med det til daglig) vil jeg gi en stor tommel opp.

TV-serie: The West Wing

Like relevant i dag som den var på 90- og 2000-tallet, The West Wing (eller "Presidenten" på norsk) er en innsiktsrik, realistisk, spennende og ikke minst morsom serie om livet i det hvite hus under administrasjonen til den fiktive presidenten Jed Bartlet og hans stab. Skapt av Aaron Sorkin (The Newsroom, A Few Good Men), tar den for seg utfordringene innenfor politikk, bruken av militærmakt og dynamikken mellom mennesker på politisk og strategisk nivå. Med få tegn til at serien er 20 år gammel utenom en kommentar i ny og ne om det nye konseptet "internett", er dette både god kveldsunderholdning og innsikt i hvorfor vår nabo i vest tenker og gjør det de gjør.


Juni Victoria Nordrum

Podcast og blogg: From the Green Notebook

Hva med å reflektere litt rundt ledelse i bølgesus og solskinn? Bloggen og podcasten til From the Green Notebook vil være en god inspirasjon. Plattformen er driftet av amerikanske offiserer som fremhever sammenhengen mellom refleksjonsevne og utvikling i lederrollen. I 40 til 60 minutters intervaller gir podcasten oss innblikk i erfaringer til militære ledere, forretningsledere, forfattere, idrettsutøvere og artister - erfaringer som gir oss mulighet til å vurdere ulike perspektiver som kan være relevante for eget lederskap. For å sikre en refleksjonfull sommer kan du også melde deg på søndagsmailen og få tilsendt spørsmål og sitater fra grunnlegger Joe Byerly som trigger refleksjon rundt selvledelse.

Nyhetsoppdateringer: The New York Times Morning Briefing

Nyt morgenkaffen i sommersolen med The New York Times sin europeiske «morning briefing» som ligger klar i innboksen din 0700. Her kan du lese en kortfattet oppsummering av nyhetsbildet med lenker til aktuelle artikler. New York times har også en «Russia-Ukraine War Briefing» som kan leses på ettermiddagene.