Sommerlekser

Nå som sommerferien er i gang deler vi i redaksjonen noen tips for PME (Professional Military Education). Siden utvalget av militærrelaterte kilder kan være svært overveldende så vi håper disse forslagene er gode steder å starte.


Philip Matlary

Film: Beast of No Nation

Hvorfor velger så mange mennesker å migrere til Europa? Hvordan er tilværelsen i et land hvor voldsmonopolet er fraværende? Beast of No Nation presenterer en fullstendig utilslørt versjon av en konflikt i et sub-saharisk afrikansk land. Vi følger gutten Agu hvis foreldre blir drept av en karismatisk og nådeløs krigsherre med sterke likhetstrekk til Joseph Kony fra Lord's Resistance Army. Han rekrutterer Agu som barnesoldat og vi er vitne til veien hans videre gjennom brutaliseringsseremonier, bakhold og angrep på sivile og kniving om makt mellom andre væpnede grupper i landet. Filmen minner oss om at fysisk trygghet, i form av at redskapene og organisering av voldsbruk er forbehold staten er et gode som mange i verden ikke har og som ikke kan tas for gitt i vesten.

Tilgjengelig på BBC og visse gratis strømmetjenester (youtube har nettopp slettet tilgangen)

Dokumentar: The Death of Yugoslavia

Selv om konflikten på Balkan kan føles fjernt, la Forsvaret ned en betydelig innsats i området. Norske styrker deltok i SFOR, IFOR og KFOR i 28 år fra 1992 helt til 2020 i Bosnia-Hercegovina og Kosovo. Denne utmerkede BBC dokumentaren oppsummerer over 6 episoder historien fra Yugoslavias kollaps, gjennom de påfølgende krigene, helt til signeringen av fredsavtalene. Det som gjør dokumentaren helt eksepsjonell er de mange intervjuene med sentrale aktører og førstehåndskilder som f.eks Slobodan Milošević og Radovan Karadžić (begge dømt i Den internasjonale domstol i Haag). Dokumentaren er også spesielt relevant i dag fordi den viser hvordan statsledere kan manipulere egen befolkning i en gradvis mer ekstrem retning, selv midt i Europa.

Bok: Strategy: A history av Sir Lawrence Freedman (også på lydbok)

Krig og krigføring har bestandig fulgt mennesker siden de etablerte seg i samfunn. Mesteparten av begrepene vi bruker i dag og måten stater organiserer militæret sitt på har en lang historisk opprinnelse. War Studies professoren Lawrence Freedman, King's College, deler sin omfattende kunnskap og oppsummerer utviklingen av strategi fra antikken til i nåtiden. Ved å komplettere din forståelse av militærhistorie kan du bedre forstå hvorfor ting er som de er i militæret den dag i dag. Kanskje mest oppsiktsvekkende i denne boken er at Freedmans vier en tredel til å redegjøre for at dagens krigføring i stor grad foregår i business-verdenen. Boken er en murstein, men delt opp i leservennlige kapitler. Lydbokversjonen er også sterkt anbefalt.


Marius Kristiansen

Fagdokumentar: The Civil War - Ken Burns

En dokumentar om den amerikanske borgerkrigen. Ved å sette seg ned å se denne dokumentaren vil man kunne danne grunnlag for forståelse for hvorfor splittelsen man ser i det amerikanske samfunnet oppstår og mest sannsynlig vil vedvare.

Fagbok: Håndbok i militær psykiatri - Jon G. Reichelt

En bok som handler om å forstå vår viktigste ressurs - menneskene rundt deg.

Tematikken som diskuteres her sammenfaller godt med tema på årets soldataksjon og diskusjonen om veteranbegrepet. Relativt lettlest, og presenterer et godt og forståelig rammeverk for et særdeles viktig tema.

The Imitation Game
Matematikaren Alan Turing får eit hemmeleg oppdrag under krigen. Kan han knekke koden bak Enigma, den ubrytelege kodemaskina til nazistane? Amerikansk drama.

Fagfilm: The Imitation Game

En film som viser oss at mangfold og støttestrukturen bak "the tip of the spear" kan være det som faktisk er avgjørende i en konflikt eller i en eksistensiell krig.


Carl Waldemar Wilhelmsen

Lydbok: The bomber mafia - Malcolm Gladwell

Denne lyboken tar for seg hvordan amerikansk tenkning, teknologiutvikling, organisering, lederskap og ikke minst tilfeldigheter bidro til å etterlate seg japanske byer i ruiner i stedet for militære mål. Den er et mesterverk. Om du ønsker en smakebit før du går til kjøp er det mulig å høre noen episoder i podcastserien Revisionist History med samme forfatter og tittel som lydboken.

Serie: Catch-22

For regnværsdagene er Catch-22 et sikkert stikk. Serien er fra 2019 og basert på boken med samme navn. Serien har glimt i øyet om alvorlige tema som dårlig ledelse og krigens fortvilelse. Like fullt er den et must see.

Tidsskrift: Luftled - luftmaktstidsskrift

Luftled er en aldri så liten skattesamling med en rekke forsider med spennende tema og innhold med fokus på norsk luftmakt spesielt og litt internasjonal luftmakt generelt. Bladet er også grafisk forseggjort så dette kan fint slukes på stranden eller pendlerreisen.


Karen-Anna Eggen

Film: The Courier

Hvis du har litt tid til overs i sommervarmen vil jeg anbefale å ta en tur på kino for å se The Courier. Filmen er basert på en sann historie om den britiske forretningsmannen Greville Wynne som sammen med Oleg Penkovskij (kodenavn Ironbark) hjalp CIA med å trenge gjennom det sovjetiske atomprogrammet under den kalde krigen, og ga viktig etterretning som endte den cubanske missilkrisen.

Bok: Strategiya: The Foundations of the Russian Art of Strategy

Strategiya er skrevet av Ofer Fridman og er en spennende lesning for de som ønsker å fordype seg i russisk strategisk tekning. Fridman har oversatt flere innflytelsesrike tekster fra imperialismens tenkere samt russiske militærstrateger i eksil, og gir oss med denne boka et solid tillegg til de mer kjente bidragene fra Sovjetunionens tenkere.  Dette gir oss flere ben å stå på i søken etter hva russisk strategi er i dag og kan nytes på stranden eller hytta.

Podcast: Darknet Diaries

Hvis du leter etter noe cyberrelatert å ha på øret er Darket Diaries av Jack Rhysider å anbefale. Rhysider serverer krim fra virkeligheten da han tar lytteren med inn i internettets mørke univers. I hver episode får vi servert ulike historier om blant annet hackere, virus, botnets, kryptografi, kryptovaluta, cyberkriminalitet etc.


Sebastian Langvad

Mobilspill: Rebel Inc.

Dette gratis mobilspillet er en overraskende sofistikert simulering av den komplekse dynamikken som råder i statsbygging og opprørsbekjempning. Spilleren leder en helhetlig intervensjonsstyrke som skal bygge opp en kollapset stat gjennom å balansere ressurser mellom økonomisk og politisk utvikling og militære sikkerhetstiltak. I veien for dette står hinder som er gjenkjennbare for alle som har deltatt i, eller studert, slike operasjoner. Styrken risikerer aldri å bli beseiret militært, men fienden er samtidig svært krevende å få has på da de alltid trekker seg ut og går i skjul før de blir ødelagt. Snarere taper spilleren hvis den mister støtte internasjonalt og blant hjemmepublikum. Støtten kan reduseres av forskjellige årsaker, alt fra utilsiktet skade på sivile, feilslått prioritering på utvikling eller valgresultater på hjemmebane. Forhastet utrulling av utviklingsprosjekter øker også inflasjon og korrupsjon i operasjonsområdet.

Dette spillet er altså både underholdende og lærerikt. Det minst realistiske med spillet er hvor tett spilleren har mulighet til å integrere sivile og militære innsatsmidler i en helhetlig plan (en forsmedelig kontrast til hva Norge har evnet å gjøre i virkeligheten).

Bok: Foragers, Farmers and Fossil Fuels - How Human Values Evolve, av Ian Morris

Visse store spørsmål behandles i alle kulturer. For eksempel, hva er rettferdig fordeling av goder? Hva er forskjellige mennesker verdt? Hva er riktig form for samliv? Hvordan løses alvorlige interessekonflikter? I denne boken belyser Ian Morris at svarene forskjellige kulturer gir på disse, og andre viktige spørsmål, henger tett sammen med hvilken teknologisk-økonomisk kontekst de befinner seg i. Fra dette perspektivet studerer han de store linjene av menneskelig utvikling, organisert i periodene jeger-sankere, før-industrielt jordbrukssamfunn og moderne industrielt samfunn.

For fagmilitære er boken relevant i sammenheng med stabiliserings- og statsbyggingsoperasjoner. Den minner oss på mye vi gjør lurt å ha i bakhodet når vi skal prøve å forstå en fremmed situasjon. De aller færreste er iboende onde, men kan snarere handle ondt i våre øyne fordi de vektlegger faktorer vi ikke lenger må forholde oss til. Verdier vi er stolte av har ikke vokst frem fordi vi er bedre eller smartere mennesker, men snarere at økt sosio-økonomisk sikkerhet gir mer handlingsrom til å vise toleranse og altruisme. Morris vidtskuende drøftinger viser at det er påfallende hvor likt alle kulturer oppfører seg på samme trinn i den teknologiske og sosio-økonomiske utviklingsbanen.


Juni Victoria Nordrum

Bok: Factfullness av Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund

Hva er vel mer dagsaktuelt enn et fokus på et faktabasert verdensbilde som grunnlag for beslutningstakning? Utforsk hvordan du kan forstå verden bedre gjennom å bryte med vanlige tankefeil. Les anmeldelsen fra Stratagem.

Bok: War! what is it good for? av Ian Morris

Ian Morris tar oss med på en krigshistorisk reise for å underbygge sin påstand om at krigføring har hatt flere positive effekter for menneskeheten, herunder vår evne til å etablere samfunn og skape økt sikkerhet og velstand.

It is largely thanks to the wars of the past that our modern lives are 20 times safer than those of our stone age ancestors

Bok: Supreme Command: Soldiers, Statesmen, and Leadership in Wartime av Eliot A. Cohen

God og viktig lektyre om ledelse i krig med fokus på spenningen mellom sivilt og militært lederskap.


God sommer!