Sommerlekser

Nå som sommerferien er i gang deler vi i redaksjonen noen tips for PME (Professional Military Education). Siden utvalget av militærrelaterte kilder kan være svært overveldende så vi håper disse forslagene er gode steder å starte.


Philip Matlary

TV-Serie: The Wire

I lys av dagens nyhetsbilde finnes det få serier som bedre greier å fremstille, på en ytterst troverdig måte, de grunnleggende problemene i det amerikanske samfunn som The Wire. Det er derimot en annen side som er av høyere relevans for Forsvaret - nemlig hvordan tenke i lav-intensitets konflikter. Over fem sesonger viser serien at enhver taktisk aktivitet uten strategisk forankring er nyttesløs. Situasjonene ved start og slutt på hver sesong, faktisk på hele serien, er bortimot identiske på tross av et mangfold av tiltak som ofte koster liv. Serien viser også kompleksiteten på samfunnsproblemene hvor løsninger kun kan utføres gjennom tverrsektorielle handlinger med tidshorisont på tiår - i sterk kontrask til våre militære kontingenter på 6 måneder.

Facebook Feed: Press TV, Fox News, o.l.

Hvordan ser egentlig nyhetsbildet ut utenfor Norge, utenfor Vesten? Få innsikt i andre synspunkt og "PR-spin" ved å følge f.eks Irans Press TV eller den amerikanske høyresidens Fox News.

Podcast: Terje Tvedt - Seks foredrag mot samtidens historieløshet

Utmerket foredrag over 6 episoder som oppsummerer verdenshistorien. Tvedt benytter bevisst et ikke vestlig-sentrisk perspektiv og hans ekspertise om vann bidrar til spennende årsaksforklaringer.


Sebastian Langvad

YouTube: Napoleon-serien til kanalen Epic History TV

Hver episode gir en god visuell fremstilling av Napoleon sine slag. Kommentatoren redegjør mest for hva som konkret skjedde, men har også enkel taktisk analyse. For seere med taktisk kunnskap er det mulig å gjøre seg mange egne observasjoner. Disse slagene er særlig gode for å øke erfaringsbanken rundt kraftsamling, manøver og avgjørende punkt i slag, samt effekten av taktiske utfall for den overordnede strategien.

Podcast: Mindscape med Sean Carroll (itunes, Stitcher, Google, Spotify)

Podcast basert på samtaler med vitenskapsfolk. Svært bred fordeling av temaer, der mange kan være nyttige for å setter sikkerhetspolitikk inn i videre kontekst. Et lite utvalg av temaer er som følger : Vitenskapelig analyse av religion, entropi og evolusjon, politisk polarisering og by-land-konflikt, AI og mye mer.

Bok: Darwin and International Relations, av Bradley A. Thayer

Boken studerer hvordan konflikt- og alliansedynamikk som mange forbinder mest med det moderne internasjonale systemet allerede kan observeres blant primitive jeger-sanker-grupper. Den gir således innblikk i krigførings grunnleggende logikk. Boken er særlig interessant å lese i kombinasjon med Clausewitz' On War, Bok I og VIII.


Karen-Anna Eggen

Bok: Burn-In, av P.W. Singer og August Cole

Som sommerlektyre vil jeg anbefale en bok vi har fått anmeldt her i Stratagem av kollega Bjørn Svenungsen ved IFS. Boka, Burn-In, er skrevet av P. Singer og norgesvenn August Cole. Det er en futuristisk tekno-thriller med mye matnyttig informasjon og advarsler om konsekvensene av teknologi vi allerede omringer oss med.

Blogg: Mark Galiotti og Michael Kofman

Ønsker du gode analyser på Russland kan jeg anbefale å føle meg på bloggene til Mark Galeotti og Michael Kofman. Førstnevnte har bloggen In Moscow’s Shadows og har forsket på russisk historie og sikkerhetspolitikk siden slutten av 1980-tallet. Galeotti dekker et bredt spekter av interessante saker og persongalleri og har i tillegg (endelig) startet sin egen podkast med samme navn.

Michael Kofman tråkker i sin blogg, Russia Military Analysis, enda dypere i det sikkerhetspolitiske og militære farvann og skriver om det russiske forsvaret, militære operasjoner, teori og strategi, samt sikkerhetsproblematikk i post-sovjetiske land. Kofman har også skrevet en analyse for Stratagem om russisk A2/AD-strategi, som du kan lese her.

TV-serie: Space Force (Netflix)

Space Force er en amerikansk komedie på Netflix som tar for seg den nyopprettede, sjette grenen av USAs væpnede styrker: rom-strykene. Vi følger general Mark R. Naird som må forholde seg til ulike forviklinger på basestasjonen i Colorado og urealistiske ordre fra den amerikanske presidenten (som etter alle solemerker er inspirert av nåværende president Trump). Serien bidrar ikke nødvendigvis til faglig læring i sommervarmen, men humoren treffer nok flere som har tilbrakt tid i militæret eller andre sikkerhetspolitiske miljø. Fra sikre norske kilder som jobber i utlandet har vi fått vite at serien er en nokså presis, naturligvis også humoristisk, gjengivelse av tilværelsen med amerikansk ledelse i avdelingen.


Carl Waldemar Wilhelmsen

Film: En offiser og spion

En fransk film, sier du? Joda. Den er fransk, men frykt ikke. Den er utrolig spennende. Fra ende til ende. Filmen er regissert av Roman Polanski og forteller den gripende historien om fransk-jødiske Alfred Dreyfus som på 1890-tallet feilaktig dømmes for spionasje og forræderi til fordel for tyskerne. Filmen er regelrett fengslende og viser hvordan mange ulike ledd, på hvert sitt vis, enten vitende eller utvitende, kunne bidra til uretten ved å fengsle en uskyldig. Den er like relevant og nærmest opprivende som den var i sin tid da den splittet Frankrike og fikk varige følger for den franske hærens innflytelse og posisjon i det franske samfunnet. Filmen anbefales med et glass rødt en sommerdag det regner ute, og gjerne i kombinasjon med noe litteratur om sakens konsekvenser, som faktisk kan spores til første verdenskrig.

Bok: Lawrence Freedman, The Future of War. A History, Public Affairs 2017

Å forutsi fremtidige utfall er vanskelig, men samtidig nødvendig dersom man skal kunne forberede seg på den. I denne boken har en av Storbritannias største militære tenkere fulgt forestillingene, ideene og antakelsene man har gjort seg om fremtidens krig fra midt på 1800-tallet og frem til i dag. Kanskje mest spennende hvordan disse antagelsene påvirket utviklingen av militærteknologi og krigføringsmetoder, og spenningen mellom idealiserte forestillinger om krig og faktisk krigføring.

Podcast: Sånn er du (iTunes, Podtail)

I denne NRK-podcasten, som for øvrig har pågått over en rekke år, analyserer Harald Eia og Nils Brenna ulike kjente personligheter. Her er det mye å observere og gode muligheter for å gjøre egne aha-opplevelser knyttet til egen fremferd. Overføringsverdiene til eget lederskap og følgerskap er åpenbar. Anbefales i sammenheng med pendling eller soling på stranda.


Juni Victoria Nordrum

Podcast: Making Sense with Sam Harris (iTunes, Google, Spotify)

Med Sam Harris på øret vil refleksjonsevnen blomstre. Filosofen, forfatteren og hjerneforskeren utforsker viktige spørsmål som skaper forutsetninger for en god offentlig samtale vedrørende menneskets natur og samfunnet vi lever i.

Bok: Spion og forræder

Dykk ned i en dobbeltagents verden under den kalde krigen i denne oppslukende dokumentarboken. Gjør deg selv en tjeneste - unngå å google hvordan historien ender for dette er en pageturner av dimensjoner.

Bok: Sovjetistan

En dagsaktuell og viktig dokumentarisk reiseskildring av de tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. Boken gir verdifull innsikt og økt forståelse for en del av verden du sannsynligvis ikke kan fryktelig mye om.


Foto: Mi-24 Angrepshelikopter flyr langs stranden ved Svartehavet i Lazurne, Ukraina i 2016 (youtube)