Forsvarets hensikt er enkel: hindre krig. Hvis det ikke lykkes, vinne den. Krig er brutalt, og alt vi gjør i fredstid må være rigget mot det. Midt i dette står folkene våre – soldater og sivilt ansatte – som vi må sette opp for suksess.
Kultur er den usynlige kraften som gir oss et fortrinn, uavhengig av teknologi eller tallmessig underlegenhet. Den bygger respekt for hverandre og oppdraget, skaper tilhørighet og gjør at folk velger å bli – og bli gode. Kort sagt: Lykkes vi med kulturarbeid, får vi et bedre forsvar som vil vinne krigen.
Erfaringene fra krigen mot terror og årene etter har vist én ting: Forsvaret må bli langt bedre på å forstå og forme egen kultur. Vi har sett gode subkulturer som skaper operative resultater, men også kulturer som har tillatt mobbing. Kultur er ikke noe vi kan velge å ignorere – den utvikler seg uansett. Spørsmålet er om vi tar styringen eller lar den seile sin egen sjø. Valget er enkelt.
Kultur er ikke plakater og fine ord
Målet med kulturinitiativet er tydelig: Skape en felles forståelse av hva kultur er, hvorfor den er avgjørende, og hvordan vi kan utvikle den systematisk. Kultur handler ikke om slagord, men om hvordan vi oppfører oss, samarbeider, trener og tar beslutninger når det virkelig gjelder. Den holder oss sammen, gir oss handlekraft i kaos og er avgjørende for å vinne krigen.
Kulturhåndboka – et verktøy, ikke en fasit
Kulturhåndboka er ett av flere verktøy på veien. Ja, den kunne sikkert vært kortere og spissere. Nei, den snakker ikke om strid og drap i annenhver setning. Men den gir oss et felles språk, kunnskap og forståelse. Og den brukes. Kultur skapes ikke ved å pugge en bok – den utvikles i avdelingene, gjennom handling, samtaler, tydelige mål og klare grenser. Med riktig fokus formes sterke subkulturer: Knallharde når krigen krever det, effektive når service er målet.
Det er gledelig å se hvordan bevisstheten rundt kultur vokser i Forsvaret. Det jobbes målrettet i avdelingene, godt ledet av Forsvarsstaben faggruppe profesjon og kultur, som bidrar med kompetanse, felles språk og praktiske verktøy. Sakte, men sikkert bygger vi eierskap og ser effekten av denne «magiske ingrediensen». Dette er langsiktig og viktig arbeid – og vi beveger oss i riktig retning.
La oss ta debatten
Vi ønsker debatt om kulturarbeidet velkommen. Ingenting er bedre enn et økt fokus på dette fagområdet. Bruk erfaringene fra avdelingene, det er der arbeidet skjer og bidra til å utvikle kulturer som gjør oss i stand til å vinne krigen – og ta vare på folkene våre.
Foto: Marcus Bere / Forsvaret
![](https://www.stratagem.no/content/images/2025/01/20241023_HH_3680-kopi.jpg)
![](https://www.stratagem.no/content/images/2025/02/20241002tk_A9662.jpg)