Forsvarets operative hovedkvarter: En skjult skatt?

Forsvarets operative hovedkvarter: En skjult skatt?

. 4 minutter å lese

Simon Fjeldavli

Sjefssersjant DCOS SPT, støttedivisjonen FOH.

Dypt inne i et fjell utenfor Bodø, godt skjermet fra omverdenen, finner du det topphemmelige anlegget til Forsvarets operative hovedkvarter. Slik begynner de få artiklene som er skrevet om FOH. Hemmeligholdet er selvsagt nødvendig, for mange av operasjonene som planlegges og ledes herfra, forblir skjult for de fleste. Men det som ikke er hemmelig - og som absolutt bør kommuniseres – er den merverdien FOH tilfører, både for personellet som jobber her og for Forsvaret som helhet. Etter å ha jobbet i FOH en stund, har jeg oppdaget at FOH virkelig er en «skjult skatt». Mange har kanskje aldri fått fullt innblikk i hvilke betydning FOH har, eller de fantastiske mulighetene og menneskene som jobber her i Bodø. Jeg må innrømme at jeg tidligere var skeptisk til FOH, da jeg tjenestegjorde på taktisk nivå. Men etter å ha blitt en del av denne store familien, har min skepsis utviklet seg til en dyp respekt og entusiasme. Derfor sitter jeg nå bak tastaturet og vil, etter beste evne, begrunne hvorfor jeg mener dette. 

Denne artikkelen reflekterer min personlige forståelse og erfaringer. Det er en viss risiko for bias, ettersom jeg ikke har det fulle bilde. Likevel håper jeg at mine refleksjoner kan bidra til økt forståelse og fremheve verdien av FOH.

Menneskene og kulturen

Det beste ved FOH er menneskene og kulturen. Her får du langt mer tilbake enn du investerer. Teamfølelsen er sterk, og nysgjerrigheten er verdsatt. Viseadmiral Rune Andersen, vår sjef, oppfordrer aktivt til nysgjerrighet og initiativ. Tidligere sjef, generalløytnant Yngve Odlo, snakket om teft: Ikke vær redd for å spisse albuene og finne handlingsrommet. Ledelsens intensjon er derfor tydelig. Vi må finne fellesoperative løsninger på dilemmaer vi står ovenfor. Hvis vi ikke tar initiativ, hvem gjør det da?

Takhøyden er derfor stor, og alle bidrag blir verdsatt, i tråd med Forsvarets verdier. Dette er viktig i et fellesoperativt miljø, der de ulike perspektivene og meningsbrytningene er med på å skape de største effektene. Vi er sterkest sammen, ikke hver for oss. Selv om kommandolinjen og gradshierarkiet eksisterer, føles FOH som en flat organisasjon i praksis. Det er kompetansen som betyr mest. Jeg tror denne kulturen er en nøkkel til suksess. Det gjør FOH til et sted hvor det virkelig gir mening å tjenestegjøre. Jeg gleder meg til å dra på jobb hver dag.

Læringsarena 

FOH er en unik arena for mennesker som ønsker å utvikle seg – både faglig og personlig. Her får du en mulighet til å lære fra noen av de mest kompetente og erfarne menneske i Forsvaret. Sammen utvikler vi oss gjennom samarbeid, veiledning og innsikt i fellesoperative prosesser som omfatter alt fra nasjonalt forsvar til alliert samarbeid og totalforsvaret. FOH tilbyr en helhetlig forståelse av fellesoperasjoner som du ikke finner andre steder.

Det som gjør FOH til en skjult skatt, er at læringen ikke stopper opp ved teori og planverk. Her omsettes lærdommen til praksis, i komplekse og virkelighetsnære operasjoner - i hjertet av FOH. Joint Operations Center (JOC). Uansett hvilken bakgrunn du har, vil du finne rom for vekst her i FOH. Jeg har selv erfart hvor givende denne reisen kan være – men som med alt annet, blir reisen så god som du selv gjør den til. 

Påvirkningskraften

Kommando og kontroll handler om å omsette informasjon til handling. I FOH betyr dette å omsette strategiske føringer til operasjonelle og taktiske handlinger, innenfor rammen av Norwegian Joint Task Force (NJTF). Dette krever nøye planlegging, gjennomføring og ledelse av fellesoperasjoner for å oppnå de ønskede effekter og tilstand som er beskrevet i planverket. Som sjef for FOH har viseadmiral Rune Andersen operativ kommando (OPKOM) over innsatsmidlene og leder operasjoner på vegne av forsvarsjefen. Med dette følger det et stort ansvar, og en tillit til at denne myndigheten utøves med høy etisk og moralsk standard, i tråd med Forsvaret verdier – i fred, krise og krig.

Denne påvirkningskraften gir stort rom for å forme beslutningene, og nettopp dette handlingsrommet som appellerte til meg personlig. Ønsket om å bidra aktivt i fellesoperative prosesser – særlig innenfor mitt ansvarsområde, som omfatter understøttelse av operasjoner i COM NJTF Joint Operations Area (JOA) – var en av hovedgrunnen til at jeg valgte å tjenestegjøre her. Forrige sjef ga meg også det siste dyttet jeg trengte. Jeg angrer ikke.

 Kompetansemangfold 

FOH er et knutepunkt for et bredt spekter av kompetanse, hvor både sivile og militære bidrar til å møte dagens og morgendagens utfordringer. Som en felles driftsenhet, og i rammen av NJTF, samles personell fra alle forsvarsgrener og domener, samt liaisoner fra Forsvarssektoren, allierte og andre etater. Hver enkelt bringer med seg verdifull kunnskap og erfaring. Samarbeidet mellom hær-, sjø- og luftforsvaret gjør det mulig å integrere og koordinere operasjonsplaner på tvers av forsvarsgrener, mens våre allierte bidrar med internasjonale perspektiver som sikrer at vi alltid er i takt med våre forpliktelser. Dette mangfoldet styrkes ytterligere gjennom et tett sivilt-militært samvirke, som sørger for at Norges samlede ressurser utnyttes effektivt. Ved å bruke teknologi som videokonferanser i kombinasjon med fysiske møter, skapes et nettverk av kompetanse som muliggjør grundige og tverrfaglige beslutninger.

FOH, som en felles driftsenhet, jobber også kontinuerlig med å videreutvikle kompetansemangfoldet, og erkjenner med ydmykhet potensialet for forbedring i samarbeid med Forsvaret. I FOH er det nå rundt 20 % av de ansatte som er sivile, mens 80 % er militære, hvorav 60 % av de militære er offiserer (OF) og 40 % spesialister og befal (OR). Dette viser blant annet at du ikke trenger å være offiser eller ha gjennomført stabsskole for å søke hit; FOH trenger breddekompetanse fra alle kategorier for å lykkes i det fellesoperative miljøet. For å styrke fremtidig kompetanse er det viktig å tydeliggjøre behovene til de ulike våpenskolene og Forsvarets høgskole, slik at vi kan påvirke styrkeproduksjonen. Det er også verdt å nevne at FOH er mye mer enn bare det som befinner seg i fjellet. Flere baser i Bodø og betydelig støtte er nødvendig for å opprettholde driftsenheten, som for eksempel operasjonsstøtteavdelingen, som utgjør en stor del av driftsenhetens ryggrad. Med andre ord, FOH tilbyr mange karriere- og utviklingsmuligheter.

Avslutningsvis

FOH tilfører betydelig operativ verdi og tilbyr en unik mulighet for vekst for alle som ønsker å utvikle seg innen den militære profesjonen. Tjenestegjøring her betyr å utfordre seg selv og gripe muligheten til å påvirke fellesoperasjoner på nasjonalt og internasjonalt nivå. Du vil samarbeide med et mangfold av kompetente kollegaer fra ulike forsvarsgrener, etater og nasjoner, i en driftsenhet som verdsetter ditt bidrag, din nysgjerrighet og teft for operasjoner.

Jeg har erfart at min tidligere skepsis til FOH var ubegrunnet – FOH er ikke bare et operasjonelt knutepunkt, men også den beste læringsarenaen for utvikling innen fellesoperasjoner og helhetsforståelse. Samtidig bygger du et uvurderlig nettverk av dyktige kollegaer som vil være verdifullt resten av karrieren. Vi er alle på en reise av vekst, og FOH er et sted hvor denne utviklingen virkelig kan blomstre.

Foto: Fra operasjonsrommet på Forsvarets Operative Hovedkvarter på Reitan / Forsvarets Operative Hovedkvarter